Αντίκες & Μοντέρνο: Παντρεύοντας δύο διαφορετικά στυλ με επιτυχία

Πώς μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικά στυλ, του μοντέρνου, μαζί αντίκες, στο σπίτι. Να λοιπόν τί να κάνετε αν θέλετε να συνδυάσετε ένα μοντέρνο σπίτι με κάποια αντίκα.

Περίπτωση 1η

Βρίσκεστε αποσβολωμένη στη βιτρίνα καταστήματος με έπιπλα και χαζεύετε την πολυθρόνα των ονείρων σας. Επιτέλους βρήκατε αυτό που χρόνια λαχταράτε. Το δυστύχημα όμως είναι ότι το συγκεκριμένο υπερμοντέρνο κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με την αισθητική των υπόλοιπων επίπλων σας.

Περίπτωση 2η

Κάνοντας ένα ηλιόλουστο Κυριακάτικο πρωινό την καθιερωμένη σας βόλτα στο Μοναστηράκι σε κάποιο παλιατζίδικο εντοπίζετε μια πανέμορφη πολυθρόνα αντίκα. «Είναι καταπληκτικό κομμάτι», μονολογείτε, «αλλά που να το βάλω… δεν ταιριάζει με τα έπιπλά μου».
Σε όποια περίπτωση κι αν έχετε βρεθεί, δεν πρέπει να στεναχωριέστε. Σήμερα θα δούμε μαζί τέσσερις πολύ απλούς τρόπους, με τους οποίους θα μπορέσετε να συνδυάσετε – στον ίδιο χώρο – δυο εντελώς διαφορετικά στυλ, έτσι ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα που θα πετύχετε θα αφήσει άφωνους όλους τους επισκέπτες σας.

1. Ανατρέψτε τις ισορροπίες
Η εσωτερική διακόσμηση, συνήθως έχει να κάνει με τη δημιουργία ισορροπίας και αρμονίας στο χώρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδιώκουμε μία αναλογία 50/50 σε δύο διαφορετικά στυλ. Εάν προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε εξίσου δύο αισθητικές γραμμές, το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε σ’ ένα αποτέλεσμα που θα εκπέμπει σύγχυση και κακή αισθητική. Γι’ αυτό λοιπόν, διαλέξτε ένα ύφος που θα είναι το κυρίαρχο στο χώρο και ενσωματώστε το δεύτερο στυλ με μικρότερα κομμάτια, έπιπλα ή διακοσμητικά αξεσουάρ.

2. Το μυστικό της απλότητας
Ο πιο εύκολος τρόπος για να χάσει ένας chic χώρος τον χαρακτήρα του και να μετατραπεί σ’ ένα αδιάφορο δωμάτιο, είναι η ακαταστασία. Γι’ αυτό δείξτε πολλή μεγάλη σχολαστικότητα στα διακοσμητικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε.
Έτσι λοιπόν, εάν θέλετε να προβάλετε μια υπέροχη επιτραπέζια λάμπα αντίκα, που σας θυμίζει τα παιδικά σας χρόνια, πάνω στο μοντέρνο και κομψό βοηθητικό τραπεζάκι του σαλονιού σας, μην αραδιάζετε πάνω στο τραπεζάκι σας, ένα σωρό άλλα διακοσμητικά, όπως βάζα ή κορνίζες. Υπάρχει βέβαια ο γνωστός κανόνας διακόσμησης, που μιλάει για ομοειδείς ομάδες τριών αντικειμένων, αλλά αυτός ο κανόνας δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος, ειδικά όταν θέλουμε να “παντρέψουμε” δυο διαφορετικά στυλ.
H oμαδοποίηση αντικειμένων ή διακοσμητικών στοιχείων, από διαφορετικά στυλ, θα δώσει πολύ πιθανά στο χώρο σας μια εικόνα αναρχίας που θα θυμίζει ανατολίτικο παζάρι. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας, στην περίπτωση που συνδυάζουμε δυο διαφορετικά στυλ, είναι να ομαδοποιούμε αντικείμενα που έχουν το ίδιο στυλ, έτσι ώστε να υπάρχει εννιαία εικόνα και στη συνέχεια να καθορίσουμε ποιό θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο (έπιπλο ή διακοσμητικό) κάθε ομάδας, που θα χαρακτηρίζει και το υπόλοιπο group.

3. Απροσδόκητες μετατροπές
Ο απλούστερος τρόπος για να παντρέψετε ένα κλασικό κομμάτι, με κομμάτια μοντέρνας αισθητικής, είναι η αναπροσαρμογή του στα νέα δεδομένα. Αυτό απλά σημαίνει, ότι δεν θα πρέπει να ανακαινίσετε ένα έπιπλο αντίκα, στην αρχική του κατάσταση. Καλό θα είναι να το βάψετε σε ένα flashy χρώμα ή να αλλάξετε την παλιά του ταπετσαρία με μια μοντέρνα στόφα. Αυτή η ανανέωση θα δώσει στο κομμάτι μια φρέσκια και σύγχρονη αίσθηση.
Αν σας αρέσει εκείνο το ροζ χρώμα του τοίχου, παρόλο που μοιάζει πολύ «παλιό», αναδείξτε το με ένα vintage έπιπλο ανανεωμένο με τη βοήθεια ενός υφάσματος με μοντέρνα γεωμετρικά σχέδια ή βαμμένο σε καυτό κόκκινο χρώμα. Και το αντίστροφο, δώστε σε μοντέρνα διακοσμητικά κομμάτια μια πιο κλασική όψη βάφοντάς τα σε χρώματα του φυσικού σκούρου ξύλου.

4. Επαγγελματικό “πάντρεμα”
Μερικές φορές είναι καλύτερο να αφήνουμε τους επαγγελματίες να ανακατεύουν το κλασικό με το μοντέρνο. Οι σχεδιαστές επίπλων, όπως ο Philippe Starck, πολλές φορές δημιουργούν εντυπωσιακά κομμάτια με μοντέρνα υλικά και κλασικές γραμμές. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε θαυμάσει, για παράδειγμα, μια καρέκλα τύπου Louis XV, φτιαγμένη από διάφανο πλεξιγκλάς.
Άλλες φορές, οι σχεδιαστές επίπλων δημιουργούν αναφορές από δύο ή περισσότερα στυλ, πάνω σε ένα κομμάτι, μεταβάλλοντας τις γραμμές του. Για παράδειγμα έχουμε όλες δει τραπέζια που η γραμμή τους παραπέμπει στους κλασικούς σχεδιαστικούς κανόνες των παλαιότερων επίπλων (για παράδειγμα πόδια με καμπύλες), οι καμπύλες όμως αυτές είναι πιο «γλυκές» και η υπόλοιπες γραμμές του επίπλου είναι απόλυτα μοντέρνες.

Τα διακοσμητικά στυλ, σε αντίθεση με την μόδα, παρουσιάζουν μια διαχρονικότητα τέτοια, που να μας επιτρέπει να εντάσσουμε το ένα στυλ μέσα στο άλλο και να παντρεύουμε με επιτυχία το κλασικό με το μοντέρνο, επιτυγχάνοντας μοναδικές διακοσμήσεις στον δικό μας χώρο.

Εσείς ψάχνετε αντίκες; Είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε την μεγάλη συλλογή μας!

Αν έχετε στην κατοχή σας κάτι παρόμοιο με τα παραπάνω, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας, επιλέγοντας στο μενού “ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ”.
Μείνετε συντονισμένοι, κάνοντας Like στην σελίδα του Antique Center στο Facebook, για να ενημερώνεστε άμεσα σχετικά με όλα τα νέα μας.